NRAP Architects | Medium Archives - NRAP Architects

Christ’s Hospital School

  • September 2017

Christ’s Hospital, in Horsham, is an independent school that moved to the site in the 1890s following the construction of a purpose made campus designed by Aston Webb. The buildings are Grade II* Listed.

NRAP architects were appointed in July 2016 following a competitive interview and have since received planning permission for the development of a 20,000 square foot catering facility. The new building will provide a food and nutrition department, as well as facilities for the production of over 800,000 meals per year and a much needed new entrance court to the campus.

“It is no small achievement to be given permission to demolish a large part of a Grade II* Listed building; made possible not only by the quality of the design, but also by the vision and leadership provided by the School.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

King’s College Garden Hostel

  • April 2017

We obtained Planning Consent for King’s College for additions to their 1952 hostel on the listed Fellows’ Garden. This, the first phase building, caters for 32 undergraduates, each with their own shower and most with private balconies. The third floor Common Room opens on to a shared terrace.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Blacktrace Office HQ Royston

  • November 2016

Architects are only ever as good as their clients. It is credit to Blacktrace that their project to convert an industrial unit into a headquarters to house over 100 staff was completed within budget and in less than five months – from concept to completion.

Blacktrace is an extraordinary business, and an inspiring client; it was that combination and the previous experience of building a house for the founding partner, Mark Gilligan, that has added to the success of the project. A large part of creating a decent working environment is the provision of well-considered social and non-desk space to encourage social interaction and the sharing of ideas. Blacktrace instinctively recognise the benefits of such spaces and were supportive of our somewhat radical concept of placing an open theatre in the middle of the office.

Job satisfaction works on many levels, but nothing beats the gratification of witnessing a large organisation responding positively to a finished project.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

EF Language School, Cambridge

  • October 2016

“A carefully considered scheme that had tremendous thought and consideration to the existing structure and how a new modern piece of architecture can influence the way in which an older building would adapt to fit its new requirements.” The RIBA Judges 2015.

EF Language School,completed in November 2014, was awarded two RIBA Regional Awards plus the Cambridge Design + Construction Award in the Conservation, Alteration or Extension of an Existing Building Category.

The large early 20th Century villa on the site was previously occupied by our client and was very unsuitable for its use as a language school. Our proposal for a new extension and major refurbishment of the villa provides state-of-the-art teaching spaces, improved common room and IT facilities and a series of dramatic circulation spaces.  The extension, to the south of the villa, provides 13 new classrooms arranged around a roof lit central atrium.  A further 7 class rooms are provided in the villa – at first floor and within a new roof extension.  Rooms are predominantly naturally ventilated and an extensive array of solar panels provide on-site energy generation.

Click here to download the Project Sheet

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Young Street Urban Apartments

  • June 2016

Our scheme for seven apartments and a shop on the corner of Young Street and Sturton Street, in the central conservation area in Cambridge, is immediately adjacent to recently competed Anglia Ruskin University student accommodation.  The proposal steps up from two, to three, and finally four storeys. A gently sloping south-facing roof, equipped with PV cells and Sedum, is punctuated by recessed terraces and a chimney (redolent of those in the ARU building) demarcates the corner.  The building subtly references not only the surrounding Victorian architecture but also the architecture of its newest neighbour; modulating the change in scale from the two-storey terraced houses to the south to the four-storey ARU building.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

EF School Interior

  • October 2015

“The extraordinary results of their [NRAP Architect's] work is evident to staff and students on a daily basis.” Ulrike Wegner, Head of School.

A year after completion, Alan Williams has photographed the interior of EF language school.  His stunning photos show the building full of light and life  A combination of hyper-graphics, galvanised steel and ash battens create a relaxed and studious atmosphere to the school.

Click here to download the Project Sheet

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

School Auditorium

  • January 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

The Dining Hall, Pembroke College

  • June 2014

Pembroke’s Hall was designed by Alfred Waterhouse in 1874 but radically altered in 1925 when two floors of undergraduate accommodation were inserted in the open roof space by Maurice Webb.  In the twentieth century the problem was compounded when lifts and a staircase to the potwash below were introduced, protruding into the hall space.  NRAP, after negotiations with Conservation Officers and English Heritage, obtained consent for a thickening of the Waterhouse screen, which incorporates a new stair and lift.  Acoustic plaster was incorporated in the ceiling, and this, with a new lighting scheme, designed by DPA Lighting consultants, new curtains and specialist re-decoration in casein distemper has enhanced the experience of the hall for students, fellows and visitors.

Despite the intricacies of the project’s execution, which was undertaken across two academic years and involved temporary kitchens in a marquee, the work was completed on time and within budget.  The project was given a Cambridge Design and Construction Award, and an article on the scheme was published in the Journal of Conservation.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

The Union

  • June 2014

NRAP were commissioned by The Union Society to prepare proposals for developing the corner of Round Church Street and Park Street and for renovating their nineteenth century Waterhouse building.  The study illustrated ways of improving internal circulation, access and accommodation within the existing building, plus a range of possibilities for developing the corner plot.  The Union subsequently decided to dispose the site to Trinity College, and we were subsequently invited by Trinity to prepare design proposals for a scheme containing 45 student bedrooms and 6 studio flats.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Severn Place Apartments

  • June 2014

We obtained planning consent for a block of flats in Severn Place, behind the Grafton Centre in Cambridge, which was constructed under a Design and Build contract.  Subsequently we have secured a consent for an adjacent block on the remaining site.

The buildings relate in scale to the shopping centre and office buildings nearby, whilst stepping down to two surviving semi-detached houses from an earlier generation.  The varied treatment of the elevations helps to dramatise the response to the very different site conditions in all directions.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest
Top