NRAP Architects | House for a Music Lover - NRAP Architects
Photo Credit: Ranald Lawrence
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

House for a Music Lover


  • 19 Jul


  • Admin06

“Although this extension is relatively modest in scale, it nevertheless illustrates a bold and exciting response to a difficult challenge.   The result is a simple slate-clad side extension to the existing Victorian house that provides a dramatic double-storey height living space. This scheme demonstrates that a contemporary approach to extending a house can provide an inspiring and appropriate solution even on a prominent corner site.” Barry Shaw MBE, 2013.

This extension to a late Victorian town house in Royston, on a prominent junction on the approach to the town, replaced an existing pitched roof out-house.  The proposal includes a studio / office space at raised ground floor level and a large double height living space at lower ground floor.

The scheme was conceived as a plastic manipulation of a traditional two-storey pitched roof box, dislodged from the host and distorted in response to the brief and site.  The large north facing gable inflects towards the street to create a strong end to the building as it turns the corner.  Additionally, the volume of the living space, at nearly 7.5m high, and the inflection to the gable wall helps provide an ideal acoustic environment for our music loving client – free from standing waves.

A glass and zinc strip above a new staircase separates the living space from the original house and helps articulate the various elements.   Windows and roof lights are carefully considered to maximize natural light without compromising privacy.  The horizontal ribbon window to the study was set at a height to allow views out to the middle distance, whilst preventing eye contact to those in the street below.

Short-listed for the Building Futures Design Awards 2013

 

Top