NRAP Architects | Residential Language School - NRAP Architects
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Residential Language School


  • 09 Jun


  • Admin

EF Language School currently occupy a large early 20th Century villa on Hills Road that is very unsuitable for use as a school.  Our proposal for a new building provides state-of-the-art teaching spaces, improved common room and IT facilities and residential accommodation for up to 90 students.  The new school has been designed in two blocks around a central courtyard.  Careful planning ensures that the perimeter planting will be maintained and the overall landscape enhanced through additional planting, including a green wall to the east elevation.  A total of 20% renewable energy will be provided through solar cells on the roofs.

The principal façade has a playful composition, with non-aligning windows and staggered timber panels reflecting the manner in which surrounding trees create shadows.  Careful window placement creates a sense of movement and the deep reveals give the building a sculptural quality.  The elevations of the residential block are more domestic in scale with larger expanses of brickwork and smaller openings to provide greater privacy to the residents.  Simple, robust local materials have been chosen for the exteernal walls. A combination of full-height buff brick and oak panels are held between horizontal bands of reconstituted stone.

Top