NRAP Architects | Gog Magog House - NRAP Architects
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Gog Magog House


  • 01 Mar


  • Admin

The existing house is a modest single-storey house built in the 1970’s, arranged in an L-shape around a south facing garden laid mainly to lawn. Whilst extensive glazing to the south and west elevations permits a considerable amount of natural light and establishes an appealing relationship between house and garden, the house currently suffers from a lack of privacy: it is on view to passers by, the living and dining spaces being directly overlooked from Gog Magog Way to the south.

The extension is situated to the east of the existing house. It creates an ‘arrival courtyard’ to the south with parking for three cars, and defines a new ‘back garden’ to the north. The north and south elevations of the proposal run parallel to the existing house, and the eastern wall is guided by the site boundary and a line of trees marking the edge of the Green Belt (the largest of which are to be retained). The extension is designed to have minimal impact on neighbouring properties: it is located on the far side (to the east) of the existing house from its neighbours, minimising the impact of construction, and its height is designed to match that of the existing house’s ridge line. (There are no further properties immediately to the east of the site.) The extension is also designed to avoid as many of the existing trees as possible, thereby preserving and protecting the distinctive and attractive Green Belt boundary. Two existing sheds to the south of the site will be removed and replaced with a single-storey garage which will provide bin and bike storage.

At ground floor, the extension provides a new entrance hall and kitchen/dining room. Meanwhile, the changes to the existing building at this level offer the family greater amenity space without compromising the architecture: the existing living room will become the master bedroom with an en-suite bathroom; the small kitchen becomes a utility room; and the ceiling in one of the bedrooms will be opened up to expose the timber beams above and provide access to a mezzanine bed platform.

The first floor of the extension provides a new living room with panoramic views of the fields to the north and east. Here, a corner chimney serves a fireplace, and forms a visual counter balance to the chimney within the existing house.

Top